Sabit protezler, İnsanlar çeşitli sebeple dişlerini kaybedebilirler.Bazen çürük bazen diş eti sorunları ile kaybaolan dişler ağız içinde çiğneme ,estetik ve fonasyon bozukluklarına neden olabilirler.busurumda eksik olan dişerlini protezle tamamlamak gerekebilir.Bu durumda ağızda sabit olarak kalacakbizim estetiğimizi fonosyonomuzu ve çiğnememizi düzeltebilecek protezzlere ihtiyaç vardır .Bunlardan bir seçenekte sabit protezlerdir.
Sabit protezler, İnsanlar çeşitli sebeple dişlerini kaybedebilirler.Bazen çürük bazen diş eti sorunları ile kaybolan dişler ağız içinde çiğneme ,estetik ve fonasyon bozukluklarına neden olabilirler.Bu durumda eksik olan dişerlini protezle tamamlamak gerekebilir. Bu durumda ağızda sabit olarak kalacak bizim estetiğimizi fonosyonomuzu ve çiğnememizi düzeltebilecek protezlere ihtiyaç vardır. Bunlardan bir seçenekte sabit protezlerdir.
Sabit protezlerde esas dayanak dişlerin kendisidir. Yapılan dişler ağıza yapıştırldıktan sonra çıkmaz. Kendi doğal dişlerimizi taklit edecek şekilde tasarlanır. Sabit protez yapılabilmek için dayakta olan dişlerin sağlıklı olması önemlidir. Bu tur dayanak olanan dişler de bir sorun varsa o raya gelen kuvvetle bu daha da büyür. Protezin ömrü azalır, dayanak dişlerin kaybı ile daha farklı protez çeşitlerine yönelmek gerekebilir. Sabit protez dayaklarında aradaki çekilmiş dişler varsa bunlara halk arasında köprü olarak da adlandırılır.
Yapılacak bu tür köprülerde zirkonyum dan e- max, veya metal porselen malzemelerinden de yapılabilir.Bulunan bölgeye görede bu tür köprü şeçmi önemlidir.ön bölgelerde e-max estetiği yüksek olduğunda tercih edilebilir. Fakat maliyeti ise daha yüksektir. Metal köprüler kırılma dayanımı yüksek olduğundan estetik olmayan bölgelerde kullanımı uygun olabilir.
Yapılan bu tür protezlerin bakımı önemlidir. Ne kadar temiz ve hijiyen olursa kadar uzun ve sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Bakımı fırçalama yanında diş ipleri ara yüz fırçaları ve ağız duşlerı önerilir. Bu tür yapılan fırçalama diş eti seviyesinde , gövde altında biriklimiş bakteri artıkları temizlendiğinde diş etleri ile uyumu daha yüksek ve uzun yıllar kullanımı mümkündür.
Tüm bunlara rağmen bile bu tür protezler yapılan araştırmalara göre ortalama ömrü 6-7 yoıl olarak bildirilmişitr.Gerek malzeme gerek ise ağız içi ortamından kaynaklanan sorunsal nedenler bu protezlerin ömrünü kısaltırlar.
Dayak dişlerin zaman içerisinde periodontal desteğini yitirmesii iyi yapılamış resterasyonlar ile bu tür protezer alttan çürüyebilir ve erken kayıplara yok açar .
Uzun köprüler yada gerekli dayanaktan yoksun sabit protezzler ömürü çok uzun olamaz. Bu tür tedavilerin alternatifi olarak dental implantlar tercihi daha uygun olabilir.