ENDODONTİ (KANAL TEDAVİSİ)

ENDODONTİ (KANAL TEDAVİSİ)

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Kanal tedavisi, dişler iyi fırçalanmaz ise ağızda biriken asitler dişlerin mine tabakasına zarar vererek onları çürütmeye başlar. Bu çürüme tedavi edilmediğinde bu çürük dişin canlı sinir (pulpa) kısmına karar uzanır dişlerin pulpası (diş özü) zarar görür, pulpa iltihaplanır. Pulpa iltihaplanmasının diş sinirlerinde oluşturduğu basınç ile çok şiddetli diş ağrısına neden olur.Basıç gece daha çok arttığı için siddeti daha çok artar ve çürük diş çok fazla ıstırap verir.

bu durumda ki dişin  tedavisi için canlı kısmın temizlenip kökünde  oluşan iltihabı dokunun iyileştirilip köklerinin özel dolgu malzemeleri ile  doldurulma işlemine  kanal tedavisi denir.

Bir dişin kanal tedavisine gidebilmesi için yaklaşık 4 yıllık bir süreç vardır. Bu süre içinde herhangi bir şekilde gözden kaçmış ve herhangi bir şekilde yapılmamış dolgular aşırı çürüyerek dişlerde madde kaybı yaratarak, çürük dişin sinirine ulaşır dişlerde kanal tedavisi ne ihtiyaç duyarlar. Dişlerin kök formları her zaman düz ve ulaşabilir bir şekilde değildir bazen de aşırı eğri ve ulaşılamaz olabilirler bu durumda da dişler kanal tedavisi olamayabilir olmaz ve dişlerin çekimi ne neden olabilir. Bu durumları istemiyor isek çok basit bir şekilde günde iki kez dişlerimizi fırçalamalı yılda en az 1 kez diş hekimi kontrolünü ihmal etmememiz gerekir. 

Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?

Endodonti ve Endodontik tedaviler dişlerin kök kanallarının tedavileri ile ilgili işlemlerdir. Endodonti halk arasında kanal tedavisi olarak da bilinir. Dişlerin canlı dokusunun yani pulpasının hasar gördüğü ve kendini tamir edemeyeceği durumlarda kanal tedavisi (Endodonti) tedavisi yapılır. Pulpa (diş özü), dişin kök ve kuron kısmında bulunan boşluklarda yer alan dentin ile çevrelenen şekil verici, besleyici ve koruyucu işlevlere sahiptir. Kırık dişler ve derin çürükler pulpanın iltihaplanmasına neden olur. İltihaplanan pulpa çıkarılmazsa diş ve diş çevresindeki dokularda enfeksiyona, şiddetli dayanılmaz ağrılara neden olur ve tedavi edilmez ise diş kaybına bile yol açar. Endodontik tedavi işlemlerinde kök kanallarındaki canlı veya ölü dokuların diş hekimliğinde ki özel kanal tedavisi aletleri ile çıkarılıp, temizlenmesi, mikroplardan arındırılması ve tamamen kök ucuna kadar doldurulmasıyla kanal tedavisi yani endodontik tedavi tamamlanmış olur.

Kanal tedavisi belirtileri nelerdir?

Kanal Tedavisi (endodonti) gerektiren dişlerde olan belirtiler aşağıdaki gibidir;

  • Sıcak ve soğuk yiyecek veya içeceklerde sızlama ve hassasiyet
  • Gece uyutmayan ağrı
  • Nabız atar gibi ağrı
  • Çiğneme esnasında ağrı hissi
  • Diş bölgesinde şişlik
  • İlgili diş ile diğer dişler arasında aşırı renk değişimi
  • Dişte ağırı çürük varlığı
  • Dokunduğunuzda, ısırdığınızda veya ittiğinizde ağrı
  • Kırık diş

Kanal tedavisi ya da diğer bir adı ile endodonti için tanı konmadan önce bazı testler yapılmaktadır. Diş üzerine sıcak ve soğuk nesne koyulur (vitalite testi), dişe sert bir meyane aletiyle hafifçe vurulur (perküsyon), dişin çevre dokuları hafifçe bastırılarak (palpasyon) kontrol edilir. Bu muayeneler sonrasında dişin röntgeni çekilir. Dişin durumuna göre elektirikli vitalite testi uygulanabilir.  Böylece pulpanın sağlık durumu tespit edilir. Gerekli tespitler sonrasında endodontist(Kanal tedavisi Uzmanı) ile tedavi işlemi hastaya aktarılır ve başlatılır.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal Tedavisi (Endodontik Tedavi) sırasında ki iş akışı;

  • Eğer pulpa canlı ise lokal anestezi sağlanır.
  • Kanal tedavisinden önce radyografi alınır ve diş anatomisi belirlenir.
  • Çürük varsa tamamen temizlenir.
  • Elektronik aletlerle (apex locater) kök uzunluğu belirlenir.
  • Döner aletler ile kök kanalı içindeki enfekte dokular ve mikroorganizmaları temizlenir.
  • Şekillendirilen kök kanal sistemi bir takım antibakteriyel solüsyonlarla dezenfekte edilir. 
  • Kontrol radyografileri alındıktan sonra kanal dolgu malzemeleri (Güta perka ve patlar) ile kanallar doldurulur.
  • Son olarak dişte kaybolan doku restoratif materyallerle tekrar oluşturulur.

Kanal tedavisi sonrasın da dişlerimi nasıl koruyabilirim ?

Kanal tedavisi (Endodonti) tedavisi işlemi sonrasında dişte hafif ağrı görülebilir fakat kısa sürelidir. İşlem yapılan tarafı bir süre kullanmamanız durumunda ağrı kısa süre sonra ortadan kalkacaktır. Endodonti (kanal tedavisi) uygulanan diş tedavi görmemiş diş gibi uzun süre hizmet verebilir. Kanal tedavili diş bakım yapılmazsa diğer dişler gibi çürüyebilir veya kırılabilir. Kanal tedavisi bittikten sonra dişin kronu harap olmuş durumdadır, harap olmuş diş dışardan gelen dikey ve yatay kuvvetlere karşı dayanıksızdır. Bu durumda dayanıklı bir resterasyon yapılmadığında dişler ortadan iki yada çeşitli yerlerden kırılabilir. Bu nedenden dolayı kanal tedavisi olan dişlerde en ideal resterasyon tedavisi cad cam inley-onley yapmaktır. Bu durumda kanal tedavisi gören dişlerde oluşmuş olan madde kayıpları giderilir ve en ideal şekilde dişler tedavi edilir. Yapılacak klasik dolgular inley onley dolgulara göre daha az dayanıksızdır. Olası kırılma ve darbelere karşı dayanıksızdır. Daha uzun yıllar dişlerin sağlıklı ve kırılmadan ağızda kalması için cad cam inley onleyler daha iyi seçeneklerdir.

ENDODONTİ (KANAL TEDAVİSİ) hakkında sık sorulan sorular

Gece dişim ağrıyor ? ne yapmalıyım.

Gece diş ağrıması genelde dişlerinizin aşırı çürüdüğüne diş çürüğünün dişin sinirlerine kadar ilerlediğini gösterir.Bu durum da dişin canlı kısmının mutlaka kanal tedavisi ile çıkarılıp tedavi edilmesi gerekmektedir.Yapılmağı zamanda diş de iltihaplanma olur ,ağrısı dayanılmaz olur.Özellikle gece ağrıları çok daha artar.

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURUNUZ Form