e-max mi zirkonyum mu ?

e-max mi zirkonyum mu ?

 DT. M.IHSAN GURSOY

DT. M.IHSAN GURSOY 3 yıl önce yazdı

e-max  mi zirkonyum mu ?

E-max ® ve zirkonyumun farkları  nelerdir ?

Neden e-max® neden  zirkonyum ?

E-max® mi seçmeliyim yoksa zirkonyum mu ?

E- max® mi daha estetik bir zirkonyum mu ?

E-max ® demi zirkonyum damı beğenirim ?

E-max ® veya zirkonyum la diş yaptırmak istiyorsanız bu yazıyı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz !..

E-max mi ? Zirkonyum mu yaptırayım ?

Öncelikte tarihçelerine bir göz atalım, 1800 yıllarda dişlerde porselen tozunun bulunması ile full metalllerden metal destekli seramik, porselen kronlar kullanılmaya geçildi, bu yeni atılım diş hekimliğinde yenibi dönemin başlangıcı oldu. estekik kavramı ve sağlık kavramı gelişti değişti,

Zaman içerisinde estetik kavramlarının farklılaşması ile metal destekli seramik kronların bio uyumu ve dayanıklılığı iyi olmasına rağmen, daha doğal daha diş yapısını taklit edilebilen diş malzemeler ile birlikte 1960 lardan itibaren diş hekimliğili literatirütürüne zirkonyum kavramı girdi .

Zirkonyumun, metal destekli seramik porselenlere göre daha estetik oluşları ve göze daha güzel görüşlü olamsı kullanımını arttırsa da dişle yapışma oranı düşük olduğundan 1990 lı yıllarda adesiv yapıştırma sistemlerinin gelişmesi ile  zirkonyum daha yaygın kullanılmaya başlandı.Zirkonyum kronlarının başarısı arttı. Aynı zaman da 1990 lı yıllarda adesiv, yapıştırma sistemlerin gelişmesi ile 3d sistemlerinin gelişmesi ve cad cam sistemlere uygun malzeme arayışı ve daha estetik ve doğala yakın  ince, malzeme tanımları diş hekimliğini lityum disilikat tarla tanıştırdı. Lityum disilikat cam esaslı seramik bileşenleri olan kimyasal bir elementtir. 1990 lı yıllardan sonra cad-cam sistemleri gelişmesi 3d yazılımlarının gelişmesi  lityum di silikatların cad cam sistemlerine uyumu estetik olarak zirkonyumdan daha ustun olması, daha lamina gibi ince dişler yapılması minimal invasıv diş hekimliğine uygun olması günümüzde kullanımı yaygınlaşmıştır.

Bu yönde bir çok marka araştırma yaptı bunların belli başlıları Celtra® duo ,densplaysirona; e-max® ivoklar vivadent ;  Vita suprinity ® vita -zahnfabrik  tarafından piyasaya sürüldü .

 

E-max® ile zirkonyum arasında ne fark vardır ?

 

Zirkonyum bir alt yapı metaldır. Işık  geçirgenliği üst düzeyde olduğundan metal seramik dişlerden daha estetik durur. Zirkonyum aslında alt yapı malzemesidir. Basınç dayanıklısı lityum di silikat daha fazladır. Zirkonyum alt yapısının üstüne porselen tozları yüksek ısıda ısıtılarak yapışırlar. Zaman aman gelen sert kuvvetlerle kırılmalar olabilmektedir.

Lityum di silikat malzemeler, e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® gibi bu dişler diş eti ile uyumları çok iyidirler. Bu durum dişlerin uzun surede ağızda kalması ve aynı konumunu  koruması önemlidir.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® cad cam sistemlerine uyumludur .Diijital tasarıma uygundurlar . Dijital olarak, cad cam sistemlerinde  tasarlanabilir üretilebilir.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® gibi lityum di silikatlar, 0.3 mm kadar ince üretebilir, lamina gibi dişten az madde kayıbı ile estetik dişler yapılabilir.

Zirkonyum butür lamina tedavisine izin vermez. Sadece dişleri kron ve kaplama yapılabilir.

Ayrıca sontikli köprü yapılması için uygundur. e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® lityum di silikatlar köprü yapına uygun değillerdir.

Dijital gülüş tasarımı için zirkonyum uygun değildir.

Cad-cam sistemleri 1990 lı yıllardan sonra hızlanmış olan 3d yazılımların artması ile klinik ortamlara girmeye başladı. Lityum di silikat malzemelerin e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ®  ile cad cam ile hazır blokların yapılması  cad cam sistemleri diş hekimliğinin büyük avantajlarından oldu.

 

Cad cam sistemi nedir ?

Cad cam sistemleri araştırmaları 1960 lı yıllarında araştırmalarına başlamış 1990 yıllarından itibaren kliniklere girmiştir.

Gümümüzde cad-cam sistemleri ie kron, inley implant üstü, gülüş tasarımı gibi diş hekimliğinin en fazla uygulanabilir tedavilerinde destek olur.

Cad cam sistemlerinde, yeni meteryallerin kullanılması iş güçü maliyetlerinin düşmesi maliyet kontrolu kalite ve malzeme kontrolu sağlanması en önemli avantajlarıdır.

Cad-cam sistemleri 3 basamaktır.

Ağız içi tarayıcı : ağız içini 3 boyutlu olarak bilgisayara aktarma işine yarar

Cad  :ağız içindeki restorasyonların 3 boyutlu olarak taranıp planlanması

Cam :planlanan sistemlerin üretilmesi geçilir.

Hekim, yapılan preperosyonun 3 boyutlu ölcüsünü alarak tasarıma gönderir burada yapılan tasarım cam sistemine gönderilerek üretime geçilir.

Bu sistem hız ,kalite ve estetik olarak bize önemli avantaj sağlar.

e-max  mi zirkonyum mu ?

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® yaptırmanın avantajı nedir ? Zirkonyum ile farkları nelerdir. ?

E-max ® kişisel gülüş tasarımını ,renk duruş, kullanım süresi, bio uyumluluğu, tasarım müdahelesi olarak diş hekimliği dijital tasarıma uygunluğu ile öne çıkar.

Bilgisayarda yapılan tasarımın birebir kopyası üretilebilir.

E-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® gibi lityum di silikat malzemeler basınç dayanıklısı açısından

Zirkonyum dan daha zayıftır, onun için köprü yapında pontik , ara gövde olarak kullanılması istenmez.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® ler  ışık geçirgenliği çok yüksektir ,dişin kanal tedavisi görmesi halinde meydana gelen renkleşme yansıyacağı için bu tür dişlerde ışık geçirgenliği daha düşük zirkonyum yapılması uygundur.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® da 0.3 mm kadar ince protezler yapılabilir ve lamina yapınımda daha uygundur. Zirkonyum daha kalın yapılabilir ve lamına yapına uygun değildir.

Dişden daha az kesilmesi dişin ömrünü uzatır. estetik kavramını ve beklentileri yukarı çeker.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® dişlerden daha az kesilerek yapıldığı için ağızda kalma süreleri ömürleri daha fazladır.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® cam esaslı malzemeler olduğundan herhangi bir alerji olma olasılığı yoktur. Zirkonyum dişlerde az da olsa görülebilir. Diş eti ile uyumları zirkona göre çok daha iyidir.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® cad cam sistemleri ile hasta ile birlikte onun beğenilerine uygun olarak yapılabilir.

Zirkonyum tam seramik metal  kuronlarda köprülerde daha iyi bir seçenek olmasına rağmen e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® gibi lityum di silikatlara göre daha az bi seçenektir.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® inley onley gibi diş lerde tam uyum olması gereken tedavilere kullanılabilinir. Zirkontum bu tedavilere uygun değildir.

Zirkonyum çoğunlukla çoklu eksik dişlerde köprü olarak yapılmak istenen yerlede kullanımı uygundur. Porselen tozları ile yapışma sorunu ile zana zaman zirkonyumda kırılma  meydana gelebilir.

Zirkonyum ile lamina yapılamaz, zirkonyum minimal invasiv diş hekimliğine uygun değildir, mutlaka dişten çok fazla kesilmesi gerekir.

e-max® , Celtra®duo, Vita suprinity ® lityum di silikatlar minimal invasiv diş hekimliğine uygundur, yani dişten çok az bazen hiç madde kaldırmadan bile diş tedavisi yapılabilir

 

Tarih 2021-10-20 18:29:28

e-max®Celtra®duoVita suprinity ®zirkonyume-max
Son Eklenenler
Dental İmplant Teknolojisindeki Son Yenilikler
Dental Volimetrik Tomografi
Şeker hastalarına implant yapılır mı ?
Şeker , diabet hastalarında HbA1c Değerleri ve Anlamları:
Diş implanttı hakkında merak edilen sorular ?
2024 YILINDA İMPLANT FİYATI NE OLACAK ?
Types of Implant Prostheses