BRUKSİZM(DİŞ SIKMA/GICIRDATMA) NEDİR

BRUKSİZM(DİŞ SIKMA/GICIRDATMA) NEDİR

 DT. M.IHSAN GURSOY

DT. M.IHSAN GURSOY 3 yıl önce yazdı

BRUKSİZM(DİŞ SIKMA/GICIRDATMA) NEDİR

BRUKSİZM(DİŞ SIKMA/GICIRDATMA) NEDİR

Bruksizm, kişinin uyurken veya gün içinde bilinçsiz bir şekilde dişlerini sıkmasıdır. Bruksizmdeki kas aktivitesinin hastalık olarak kabul edilmesinin sebebi normal kas aktivitesinden 3 kat fazla olmasıdır ayrıca kas kasılmalarının gücü de uyanıklık halinden daha yüksektir.

BRUKSİZM NEDENLERİ NEDİR

Tıp uzmanları bruksizme neyin sebep olduğunu tam olarak saptamış değildir, ancak stres, uyku bozuklukları, nörolojik ve psikolojik problemler, ilaçlar, ağız içi dokularda dengesizlik, eksik ya da çürük dişler, hatalı protezler gibi faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını düşünmektedirler. Bunun yanı sıra bireyin derin konsantrasyona girdiği bir süreçte bir başa çıkma stratejisi veya bir alışkanlık olarak gelişmiş olabilir. Bruksizm, parkinson hastalığı, demans, gastroözofageal reflü bozukluğu, epilepsi, gece terörü, uyku apnesi gibi uyku ile ilgili bozukluklar ve dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu gibi bazı diğer zihinsel sağlık ve tıbbi bozukluklarla ilişkilendirilebilir. Bruksizm küçük çocuklarda daha yaygındır ve genellikle yetişkinlikte geçer. Agresif, rekabetçi veya hiperaktif bir kişilik tipine sahip bireylerde bruksizm riskinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bruksizm, bazı antidepresanlar gibi psikiyatrik ilaçların nadir görülen bir yan etkisi olabilir aynı zamanda sigara içmek, kafeinli içecekler,  alkol tüketmek veya keyif verici ilaçlar kullanmak bruksizm riskini artırabilir.

BRUKSİZM BELİRTİLERİ NEDİR

Bruksizm bazı semptomlarla kendini gösterir. Bunlar;

  • Sabahları baş, boyun, çene ve yüz kaslarında ağrı
  • Herhangi patolojiye sahip olmadan kulak ağrısı
  • Dişlerde hassasiyet, aşınma, kırılma veya çatlama
  • Yanakların iç kısmında çiğnemeye bağlı hasar

 

Bu belirtilere sahip olan kişilerin diş hekimine veya doktora başvurmaları önerilir.

 

BRUKSİZM TEDAVİSİ NASIL OLMALI

 

Bruksizm problemini birkaç yöntemle çözebiliriz. Bu yöntemler işe yarasa da tedavi şekli kişiden kişiye değişmektedir.

Birinci basamak tedavi olarak stres faktöründen kurtulmak gerekir. Olumlu düşünme çalışmaları yapılabilir. Negatif düşünceleri bir kenara bırakıp aktif bir şekilde alıştırma yapılmalı. Bilinçli farkındalık egzersizi yapılabilir. Uykuya dalmadan önce çenede oluşan gerginliğin farkına varıp, çene ve yüzdeki tüm kasları aktif bir şekilde birer birer gevşetilmeli ve rahatlatılmalı. Bununla birlikte Mg ve Ca düzeylerinin kontrolü gerekir. Fazla Ca, Mg ve Zn eksikliğine bağlı sinirlilik ve inflamasyon görülebilir. Bağırsak florasını düzeltmek ve psikoterapi, kas gevşetme egzersizleri, postür düzeltme bruksizm tedavisinde önemlidir. Bağırsak florasındaki bakteriler serotonin denilen mutluluk hormonunun % 80’ini üretirler. Flora bozulduğunda serotonin de azalır.

İkinci basamak tedavi, ağız koruyucu olarak geçen gece plağı kullanımıdır. Sert bir malzemeden yapılan ve geceleri takılan plakların amaçları sıkmanın getireceği hasarın tekrar edilmesini önlemektir. Kişiye özel olarak yapılan plaklar daha iyi sonuç verir, kişi için en iyi seçeneğin hangisi olduğu konusunda hekiminize danışmalısınız. Gece plakları, eklem problemi de olan hastalarda botox tedavisiyle kombine bir şekilde yapılabilir.

Üçüncü basamak tedavi olarak masseter ve temporal kaslara uygulanan botox tedavisidir. İlacın miktarı ve uygulama bölgeleri; kas kitlesi, bruksizmin derecesi, anatomik yapı, cinsiyet ve deri kalınlığına göre değişir.

BRUKSİZM(DİŞ SIKMA/GICIRDATMA) NEDİR

Tarih 2021-10-24 03:26:21

diş gıcırdatmaburuksizimdiş sıkma
Son Eklenenler
Dental İmplant Teknolojisindeki Son Yenilikler
Dental Volimetrik Tomografi
Şeker hastalarına implant yapılır mı ?
Şeker , diabet hastalarında HbA1c Değerleri ve Anlamları:
Diş implanttı hakkında merak edilen sorular ?
2024 YILINDA İMPLANT FİYATI NE OLACAK ?
Types of Implant Prostheses