ORTODONTİ

ORTODONTİ

Ortodonti

Ortodonti, diş ve çene bölgesindeki bozukluk veya uyum sorununu düzelten diş hekimliği koludur. Ortodonti aynı zamanda ısırma, konuşma, gülme ve çiğneme fonksiyonlarınızın estetik bir yapıya sahip olmasını da sağlamaktadır. Ortodonti, diş ve çene bölgesindeki bozukluk veya uyum sorununu düzelten diş hekimliği koludur. Ortodonti aynı zamanda ısırma, konuşma, gülme ve çiğneme fonksiyonlarınızın estetik bir yapıya sahip olmasını da sağlamaktadır. 

Ortodonti Kapsamındaki Bozukluklar;

  • Sonradan gelen dişler ile oluşan yer sıkışıklığı,

  • Diş ve çene uyumsuzluğu,

  • Ağız solunumu gibi hatalı fonksiyonlar,

  • Çürük sebebiyle süt dişlerinin erken kaybı,

  • Düşme veya çarpma sonucu oluşan travma,

  • Uzun süre emzik kullanımı ve sert madde ısırma alışkanlığı,

  • Parmak emme,

  • Diş gıcırdatma,

  • Alt çenenin önde veya geride olması,

  • Kemiksel bozukluklar (Cerrahi işlemde gerekir.),

  • Çekilen diş boşlukları.

Diş ve çenenizin estetik görüntüye sahip olması için ortodonti tedavisini geç kalmadan yapmanız gerekmektedir. Diş veya çenenizde çarpıklık, doğru kapanmama veya eğrilme olduğunu düşünüyorsanız diş hekimine başvurabilirsiniz. Diş hekimliği kontroller sonrasında size uygulanması gereken ortodonti tedavisini tespit ederek bilgi iletilir.

Ortodonti tedavileri diş veya çeneye kuvvet uygulanarak yapılır. Bu tedaviler aşağıdaki gibidir;

  • Sabit uygulanan tedaviler: Diş telleri – Barketler (Teller ile dişe baskı uygulanır ve kademeli olarak hareket etmesi sağlanarak diş düzelmesi sağlanır.)

Ortodonti Tedavileri – Diş Teli Çeşitleri;

  • Metal Diş Teli,
  • Seramik Diş Telleri,
  • İçten Takılan Diş Telleri,
  • Hareketli Apareyler,
  • Alignerlar (şeffaf teller),
  • Çene yapısını düzeltmek için kullanılan aparey (Splintler yerleştirilerek çenenin düzgün kapanmasını sağlar. Eklem bozukluklarını düzeltir)
  • Çene genişletici, (Damağa yerleştirilen plastik malzeme ve vidalar ile kuvvet uygulanır bu sayede genişleme sağlanır)
  • Hareketli pekiştirici, (Yapılan tedaviler sonrasında dişlerin korunması ve eski haline dönmemesi için uygulanır)
  • Enselik – Yüz maskesi ( Headgear Üst çenenin gelişimini yavaşlatır, arka dişleri yerinde tutar ve ön dişlerin geriye gitmesini sağlar. Arka tarafı bant ve öne gelen tellerden oluşur.)

 

ORTODONTİ hakkında sık sorulan sorular

jaw alignment nedir?

"Jaw alignment" (çene hizalaması), üst ve alt çenelerin doğru bir şekilde hizalanması anlamına gelir. Bu, çenelerin ve dişlerin birbirleriyle doğru bir şekilde uyum içinde olması ve normal bir ısırma fonksiyonuna sahip olması demektir.
Jaw alignment sorunları şunları içerebilir:
1. **Çapraz ısırık**: Üst dişlerin içerisinde ve alt dişlerin dışında olduğu bir durumdur. 2. **Öne çıkık ısırık (prognathia)**: Alt çenenin anormal bir şekilde üst çeneye göre daha önde olmasıdır. 3. **Geriye çıkık ısırık (retrognathia)**: Alt çenenin anormal bir şekilde geride olmasıdır. 4. **Açık ısırık**: Ön dişlerin birbirine değmediği durumdur. 5. **Derin ısırık**: Üst ön dişlerin, alt ön dişleri tamamen örttüğü durumdur.
Bu tür hizalama sorunları, genetik faktörler, travma, diş çekimi, yüz gelişim bozuklukları veya diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çene hizalama sorunları sadece estetik kaygılara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda konuşma zorluklarına, çiğneme ve yemek yeme sorunlarına ve TMJ (temporomandibular eklem) sorunlarına da neden olabilir.
Bu tür sorunların tedavisi, hafif vakalarda ortodontik tedavi (diş telleri gibi) ile gerçekleştirilebilirken, daha şiddetli vakalarda oral cerrahi müdahale gerekebilir. Eğer çene hizalama sorunu şüphesi varsa, bir ortodontist veya oral cerrahla danışmak en iyisidir.

jaw alignment tedavisi nedir ?

Jaw alignment (çene hizalaması) tedavisi, üst ve alt çenenin uyumsuz hizalanmasını düzeltmeyi amaçlar. Bu tür hizalamama sorunları estetik sorunlara, konuşma zorluklarına, çiğneme ve yemek yeme problemlerine ve temporomandibular eklem (TMJ) sorunlarına neden olabilir. Tedavi yöntemleri şunlardır:
1. **Ortodontik Tedavi**: En yaygın tedavi yöntemidir. Bu tedavi, diş telleri, retainerlar (sabit ya da hareketli) ve bazen de dişleri hareket ettirebilen özel cihazları içerir.
2. **Fonksiyonel Ortodonti**: Genellikle çocuklarda ve ergenlerde kullanılır. Gelişmekte olan çeneyi yönlendirme amaçlı cihazları içerir.
3. **Cerrahi Ortopedi**: Genellikle yetişkinlerde, çenelerin cerrahi olarak hareket ettirildiği bir tedavi yöntemidir. Ortognatik cerrahi olarak da adlandırılır.
4. **Temporomandibular Eklem Tedavisi (TMJ Tedavisi)**: Eğer çene hizalama sorunu TMJ bozukluklarına neden olmuşsa, özel splintler, fizik tedavi, ilaçlar veya hatta cerrahi müdahale gerekebilir.
5. **Ortodontik Cihazlar**: Headgear (başlık) ve palatal expander (damak genişletici) gibi cihazlar, çenenin ve dişlerin doğru hizalanmasını teşvik edebilir.
6. **Retainerlar**: Ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra, dişlerin yeni konumlarını korumak için kullanılır.
7. **Oral Cerrahi**: Bazı şiddetli çene hizalama sorunları, çene kemiğini yeniden şekillendirerek veya konumunu değiştirerek düzeltilmelidir. Bu tür cerrahi müdahaleler genellikle ortodontik tedavi ile birlikte yapılır.
Eğer çene hizalama sorunu şüphesi varsa, bir ortodontist veya oral cerrah ile görüşmek en iyisidir. Uzman, sorunun ne kadar şiddetli olduğunu ve hangi tedavi yönteminin en uygun olduğunu belirleyebilir.

LÜTFEN AŞAĞIDAKİ FORMU DOLDURUNUZ Form